Предприемат нови мерки в подкрепа на производителите на храни, засегнати от руското ембарго


Европейските представители се споразумяха за нови мерки в подкрепа на производителите на храни, засегнати от руската забрана за внос на селскостопански продукти, съобщи Европейската комисия. През август Москва въведе едногодишно ембарго за внос на месо, риба, млечни продукти, плодове и зеленчуци заради западните санкции срещу Москва за ролята й в украинската криза. Руското ембарго засяга европейски продукти на стойност 5 милиарда евро, посочи Европейската комисия.

След дебат между представителите на 28-те страни от ЕС вчера, Комисията дооформя окончателно текста и бюджета на нова схема за компенсации и се очаква да ги обяви през следващите дни, посочи говорителят Роджър Уайт. Новите правила трябва да  влязат в сила веднага.

Веднага след въвеждането на руското ембарго ЕК обяви помощ за европейските производители на стойност 125 милиона евро, за да им помогне да се справят с излишъка от прясна продукция. Този месец обаче планът бе замразен, след като броят на молбите за помощ скочиха. Полските селскостопански производители искат повече компенсации, отколкото целия износ на ЕС за Русия за една година, отбелязват европейски представители.

Новият план, както и предишната схема, цели да стабилизира цените, като на производителите се плаща да изтеглят част от излишъците от пазара чрез раздаване на храни в училищата и други институции или пък оставят част от реколтата неприбрана.

Последиците от руската забрана са различни за отделните страни. Държавите от Източна Европа, като Полша и Литва, зависят много повече от руския пазар, а Франция, най-големият селскостопански производител на ЕС, изрази опасения от верижна реакция върху цените, предизвикана от излишъка от продукция.

Европейското статистическо бюро „Евростат” съобщи, че в Италия и други седем страни-членки на ЕС се наблюдава дефлация. В списъка са България, Испания, Естония, Гърция и Словакия, Полша и Португалия. От началото на глобалната икономически криза през 2008 г. това е третата рецесия за Италия. Най-много са нараснали наемите, цените в ресторантите  и разходите за поддръжка на автомобили. Отбелязва се спад в  цените на горивата за транспорт и  телекомуникациите.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!