Р. Угърчинска: Проблемът с европейските граждани, участващи в терористични мрежи, не е ново явления за Европа


Проблемът с европейските граждани, участващи в терористични мрежи и джихад, не е ново явления за Европа и за Франция, каза Румяна Угърчинска, журналист, преподавател в Парижкия институт по криминология към Правния факултет “Асас-Париж II”.

Преди време особено внимание привлече случаят с Мохамед Мера, който разстреля деца в еврейско училище.Това събитие тогава беше представено като единичен случай, а извършителят като човек с психически проблеми, припоми Угърчинска.

Сега в актуалната ситуация, когато Франция реши да влезе официално във война с Ислямска държава, трябваше да бъдат казани някои неприятни истини относно това какви са истинските заплахи, а именно това, че френски и други европейски граждани и преди са участвали в  джихад. Вече се знае, че такива като Мера са десетки и стотици, отбеляза Румяна Угърчинска.

Те са преминали тренировъчни лагери, били са се в Афганистан, Йемен, Йордания. Знае се, че действат организирано и развиват медийна дейност. Според Угърчинска в момента най-голямата заплаха за сигурността на Франция, а и другите  европейски страни е дейността на подобни хора и тяхната терористична мрежа.

Добре е, че тази тема стана актуална в европейските  медии покрай събитията с Ислямска държава, за да бъде посочена ясно заплахата, каза още Угърчинска.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!