Протест срещу търговското споразумение между ЕС и САЩ


В събота, 11 октомври се организира общоевропейски протест срещу подготвяно между Европейския съюз и Съединените американски щати споразумение за трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство. Аргументите, изтъквани в подкрепа на подобен документ, са обещанията за растеж и много работни места, уеднаквяване на технически стандарти, на регулации. Дори на съвместна пресконференция в началото на годината президентът на САЩ Барак Обама, на Европейския съвет Херман Вам Ромпой и на ЕК Жозе Мануел Барозу заявиха, че чрез тези преговори САЩ и ЕС ще имат възможността не само да разширят търговията и инвестициите през Океана, но и да допринесат за развитието на глобалните правила, които засилват международната търговска система.
   Противниците на предложението пък изтъкват редица притеснения -  например създаване на възможност частни компании да съдят държави в специално създадени арбитражи. Преговорите по документа са секретни, информацията като че ли все още е недостатъчна. Въпреки това преди време служебният външен министър Даниел Митов каза, че България като страна - член на Европейския съюз активно подкрепя конструктивните преговори между САЩ и Европейския съюз. По думите му споразумението е важно не само заради увеличаването на работните места и растежа, но и от геостратегическа гледна точка.
   В интервюто Ваня Григорова казва, че не е против глобализацията, а против определени рискове, които създава споразумението между ЕС и САЩ за трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство. Според нея службеният външен министър Даниел Митов изказва подкрепата си за документ, с който не е запознат. Такава линия, според Григорова следват и други управляващи, включително и Росен Плевнелиев. Григорова каза, че се дават обещания за работни места, но никой не е направил анализ как споразумението ще се отрази на страните, които се намират в периферията на ЕС. Според нея се очаква, че периферията ще понесе риска от свалянето на стандарти. Има риск от навлизането на ГМО продукти в ЕС, заобикалянето на забраната за шистовия газ, твърди още Григорова.
   Протестът ще стартира София в 16:00 часа пред паметника на Патриарх Евтимий на 11 октомври, след което ще мине през представителството на Европейската комисия на ул. „Раковска“ и ще стигне до Министерство на икономиката и енергетиката, обясни Григорова.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!