Рекорден брой участници в програмата „Еразъм“

Близо 270 000 студенти от цяла Европа са участвали в програмата на Европейския съюз за обмен през 2012 – 2013 г. Това е рекорд в нейната 27-годишна история. Програмата „Еразъм“ обхваща всички страни от Европейския съюз, както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Турция. Република Македония се присъедини към програмата едва тази година.

„Проучване, поръчано от Европейската комисия, показва, че 72% от работодателите са много доволни от личностните характеристики, които програмата изгражда. Тези, които са участвали в обмен по програмата „Еразъм“, показват много по-високо ниво на толерантност, увереност, умение за решаване на проблеми, любознателност, добра самооценка и познаване на собствените сили, поемане на отговорност и решителност. Оказва се, че точно тези качества се ценят от работодателите. Това се случва не толкова заради факта, че студентите отиват, за да придобият някакви академични познания в университет в друга държава, за по-скоро защото те се сблъскват с различна действителност, с която трябва да се справят“, обясни Петър Петров от пресцентъра на Европейската комисия в България.

Още за интереса и възможностите, които дава програмата „Еразъм“, можете да чуете от разговора на Людмила Борисова с Петър Петров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!