Андрей Ковачев организира дискусия "Комунизмът и несломеният човешки дух" в ЕП

Автор:
Снимка: БГНЕС


На 13 октомври евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) организира дискусия на тема "Комунизмът и несломеният човешки дух" в Европейския парламент в Брюксел. Събитието започва в 18:30 часа и ще бъде открито от г-н Ковачев и германския му колега Михаел Галер, координатор в Групата на ЕНП.

Дискусията е част от инициативата на Андрей Ковачев "Изстраданата европейска мечта на България", чието начало беше поставено през ноември 2010 г. в белгийската столица.За участие във форума са поканени български дисиденти, политически затворници и знакови личности на българския преход, които са останали верни на съвестта и убежденията си. Основна тема на разговора ще бъде съхраняването на ценностите, хуманността и стремежа към свобода в условията на тоталитарната власт. Андрей Ковачев смята, че България, за разлика от страните от Западна Европа, все още не е затворила страницата на тоталитарното си миналото и това е една от причините страната ни да бъде сред най-изостаналите в икономическо отношение сред страните-членки.

Ковачев припомни и че осветляването на миналото е задължителна част от демократичното европейско развитие, и че не случайно по време на изслушването на кандидата за комисар по съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан зададе въпрос -дали ще подкрепи препоръките на Европейския парламент за отваряне на архивите на тайните служби от времето на тоталитарните режими с цел повече яснота около най-близкото минало, прозрачност и по-добро управление в страните- кандидати за членство в ЕС.

Изслушванията на кандидатите за еврокомисари показват амбицията на Европейския парламент да играе водеща роля в дебата за бъдещето на европейската интеграция, като наложи високи стандарти при формирането и провеждането на ефективни европейски политики в интерес на европейските граждани- каза Андрей Ковачев по повод организирания от Съюза на европейските федералисти и Европейското младежко движение граждански форум на тема „Ще направят ли обновените европейски институции ЕС по-силен?”, който ще се проведе в Дома на Европа в София.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!