"За" и "Против" трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции

През юли 2013 година между ЕС и САЩ започнаха преговорите за създаване на най- голямата зона за свободна търговия в света.

Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, известно с абревиатурата Ти Ти Ай Пи, или както галено го наричат европейските чиновници ТиТиП, обещава да осигури прогресивна и реципрочна либерализация на търговията със стоки и услуги, да доразвие правилата за търговия и инвестиции и да премахне ненужните регулаторни пречки. 

Прогнозите сочат, че споразумението се оценява на 100 милиарда евро годишно и за двете страни и ще донесе 2 милиона нови работни места.

Миналата седмица Европейският съвет публично оповести параметрите и мандатите, при които се водят разговорите със САЩ. Като основна цел е посочено увеличението на търговския обмен чрез елиминиране на всички мита. Изрично се уточнява, че няма да се окуражават инвестиции, които вредят на природата, подриват трудовия пазар и здравната система или вредят на мултикултурното начало.

Журналистът Иво Христов от Сдружение „Солидарна България“, което беше сред организаторите на Европейския ден за протест срещу Ти Ти Ай Пи на 11-ти октомври обаче е категоричен, че трансатлантическият пакт за търговия и инвестиции няма да доведе до икономически растеж, ще позволи добива на шистов газ, вноса на ГМО- продукти, ще ограничи правата на потребителите и ще работи за големите корпорации. 

На коренно противоположното мнение е икономическият анализатор от "Индъстри уоч" Георги Стоев, който очаква търговският пакт ЕС – САЩ да помогне на икономическия растеж, безработицата, конкуренция и внедряването на нови технологии

Според Георги Стоев Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции е единственият шанс на Европа, която е в много дълга стагнация, дори депресия в отделни части на континента, за нов растеж.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!