"Дигитален тунел" е един от общите проекти за културните столици на Европа през 2019- Пловдив и Матера

Италианският град Матера бе избран за европейска столица на културата през 2019 г.

Програмата му печели в сериозна конкуренция с исторически градове като Сиена, Равена, Перуджа, Лече, Каляри. Матера означава "Моя земя" и се намира в региона Базиликата, в каньона на река Гравина, на 65 километра от Бари (столицата на съседния италиански регион Пулия), където е най-близкото летище. Населението му е едва около 60 000 души. Старата част на града е издълбана в скали и е обект на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

И именно този град заедно с Пловдив паралелно ще бъде европейска столица на културата. Голямо предизвикателство е за жителите и управата на Матера.

Досега от Италия столици на културата са били Флоренция, Болоня, Генуа... Венеция не успя да стане, Рим - също. Да спечелиш сред 20 града-кандидати от красивата Италия, това си е направо забележително.

Д-р Надежда Савова, пътешественик и презентатор, е успяла да посети Матера, когато комисията от Европа е инспектирала града. Тя вече е преживяла магията „Хармония от настояще и древност”.

Пловдив има сключени договорености с Матера, както и със Сиена, Равена, Перуджа, Лече, и те ще бъдат препотвърдени. Как ще си сътрудничат Пловдив и Матера – разказа  Джема Барух – от  Фондация „Пловдив 2019”.

Матера и Пловдив ще бъдат партньори в клъстера "Дигитален тунел".

Италианският град ще покаже своите скални жилища, а Градът под тепетата ще разкрие своите бомбоубежища, наследство от соцминалото, чиито пространства ще бъдат отворени за културни прояви.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!