Сексуално насилие срещу деца с аутизъм в ЕС и в България



Правата на децата са европейски приоритет. Показват го документите, под които стои подписа и на България - от конвенцията на ООН за правата на децата приета през 1989г през всичките разпоредби на европейско ниво, препоръки за координационни механизми и планове за действия срещу насилието спрямо деца.

Според Европейския алианс за детска сигурност последствията от съзнателното нараняване на децата са ужасяващи. Доклад който обобщава националните политики по отношение на нараняванията на деца се прави с помощта на проекта ТАКТИКС - координиран от Европейския алианс за детска сигурност.  Съществува Конвенция за защита на децата срещу сексуална експлоатация и сексуална злоупотреба към Съвета на Европа, многогодишно изпълнение на т.нар. кампания Един на 5 - едно дете на всеки Пет е ставало обект на посегателство, процентът е много по-висок сред уязвимите деца със специални физически или образователни потребности и то в институционална среда. В Европейските страни и в САЩ - всяко съмнение за подобно посегателство се изследва веднага, дава му се максимална публичност, опитите за замитане под килима на една или друга институция, която се ползва с височайша подкрепа излизат солено и заради медиите , и заради обществото, което показва нетърпимост към подобни явления... това да върнат родител обезпокоен, че на детето му се е случало нещо  когато  части от бельото му са намерени в училищна сграда - и предположения че детето си измисля  и че институцията е винаги права- забравете! Цената на подобно институционално високомерие е твърде висока в Европейския съюз.

Как е у нас?

Утре МОН ще оповести Дисциплинарните наказания по случая с 4-то Помощно училище в София. и мерките, които ще вземе по случая с Ана-Мария от 4 -то помощтно училище, за който алармираха родителите на момичето, което страда от аутизъм.
На фона на родителски протести срещу системното замитане под килима на ужасяващи факти за неглижиране и незачитане на правата на тези деца, вчера и други родители се осмелиха да разказват за практики от които са били потърпевши техните деца. Прокуратурата образува проверка… Заговори се за дисциплинарни наказания…  но като червена нишка се прокрадваше един акцент - …това било най-доброто  от всички възможни училища за деца със специални потребности….

Започва ли насилието върху деца в "най-доброто от всички възможни училища" да излиза наяве?

Снимка

Да, заради смелостта на родителите на Ана-Мария да говорят за това, което ги е смутило, според Стефан Йорданов координатор детска закрила и участие в Центъра за приобщаващо образование.

Бащата на Ана-Мария разказа пред Хоризонт за учудването им, когато вместо загриженост в училището са посрещнати с обвинения към детето, със съмнения, че момичето само е свалило части от бельото й, намерени  върху шафче в самото училище. Ана-Мария е с диагноза аутизъм и не може да се справя сама с такива действия, заяви бащата Росен Симеонов. Заедно с съпругата му те са били шокирани от защитната реакция на училищните власти и от опита детето да бъде обвинено за смущаващата случка.

Според Стефан Йорданов координатор детска закрила и участие в Центъра за приобщаващо образование в  "България е единствената страна в ЕС, в която не съществува законово изискване учебните заведения да имат собствена организационна политика за закрила и безопасност на децата с прилежащи към нея процедури за докладване на съмнения за злоупотреба с дете, обвързани с времеви срокове, отговорници, консултирани с родителите на децата и доведени до знанието на самите деца."

Клиничният психолог Светослав Савов  от "Анимус" също смята, че  "Педагогическият и непедагогическият персонал в българските училища имат висока търпимост по отношение на насилието и много ниска осведоменост за видовете насилие и признаците на извършено насилие върху дете. "

Експертите от Центъра за приобщаващо образование смятат, че много вероятно 4-то помощно училище ще бъде използвано за изкупителна жертва за сериозните дефицити в системата и би трябвало да бъде “последно предупреждение за институциите в България и всички заинтересовани страни по закрилата на детето в държавата.”

Все пак Министерството на образованието за първи път излезе с констатации, в които говори за неглижиране и за неадекватна реакция спрямо тревогите на родителите.

Има още път, който трябва да бъде извървян в това институциите за закрила на детето и местата, които предлагат на хартия "защитена среда" за деца в уязвимо положение, да защитават не самите себе си, а децата. Най-важното е всички координационни механизми, които съществуват като нормативна база, да бъдат смислено следвани, а институциите и училищата да разработят модели за коминикация по тревожни случаи като този с родителите, и вътре в училищната система.

Според психолога Светослав Савов, който е работил с деца преживели насилие в случая с Ана-Мария са разпознаваеми признаците за извършено насилие. Непродуктивно обаче би било случаят да се омаловажава или да се обвинява жертвата.

Въпреки че, блудството трудно се доказва физически,трябва да се надяваме на способността и капацитета на властите да различат и да разпознаят признаците на насилие на деца, особено когато те са със специални потребности, които ги поставят в още по-уязвима ситуация.

Целият материал и интервютата на Ирина Недева можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!