Платформа за толерантност представя енциклопедията на човешките права през фокуса на играта


Възможно ли е да се преподава … толерантност? Може ли тази дума, да бъде освободена от негативните емоции, които омразата между хората проектират върху нея и нейният смисъл да бъде освободен от овбиненията, които борците срещу политическата коректност, възприемат като свобода на словото?

Равното третиране на хората с различна етническа принадлежност, сексуална ориентация или религиозни убеждения е неразделна част от концепцишята за фундаменталните човешки права, които залягат в основата на европейската конструкция до там, че ЕС има специална Агенция по фундаменталнте човешки права. 

От началото на 2014-та година Сдружение „Възможности без граници“, съвместно с Национален център „Европейски младежки програми и инициативи“, изпълнява проекта Платформа за толерантност. Основната цел на проекта е  борбата с расизма, ксенофобията, словото на омразата и нетърпимостта в обществото. А в момента Платформата Толерантност се представя в рамките на 14 дни в 14 града.

Как може да се пропедават човешки права, може ли човек да бъде учен на толерантност?  По тази тема разговаряме с Мария Алкалай от сдружение Възможности без граници, защото в рамките на 14 дни доброволци на Сдружениетообикалят 14 града за да представят платформата си Толерантност.бг

В рамките на две седмици Сдружение „Възможности без граници” обикаля 14 града, за да представи новият си проект Пл@тформа за толер@нтност.бг. Инициативата ще приключи на 3 ноември, а местата, където ще бъде представена тя са Благоевград, Пазарджик, Кърджали, Бургас, Русе, Лом, Велико Търново, Монтана, Стара Загора и други градове в страната. За толерантността разказват доброволци от Европа, които са част от екипа на сдружението. Неправителствената организация работи в сферата на правата на човека, активното гражданство, повишаването на осведомеността на младите хора и активното им участие и включване в обществото. „Пл@тформа за толер@нтност.бг” е проект, който отразява основните демократични ценности на съвременното общество и поставя акцент върху интернет комуникацията, базирана на принципите на недискриминация и културно многообразие. На сайта http://ontolerance.eu/ могат да бъдат намерени актуални статии по теми, свързани със защита на правата на човека и антидискриминация, галерия със снимки, викторини и тестове. Платформата предлага възможност за чат с психолог,  и „Толерадо” - интерактивна онлайн образователна игра, чиято  идея е да образова младите хора за човешките права и борбата с дискриминацията като помогне и онези, които вече са били дискриминирани. Проектът Пл@тформа за толер@нтност.бг се финансира от Програмата за подкрепа на НПО в България на ФМ на ЕИП 2009-2014.

Чуйте повече от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!