Европейската централна банка следи внимателно случващото се в България


Европейската централна банка (ЕЦБ) следи внимателно случващото се в България, е заявил председателят на Надзорния съвет към Единния надзорен механизъм Даниел Нуи по време на изслушване в икономическата комисия на Европейския парламент, разказа за "Хоризонт" евродепутатът Ева Паунова. Нуи е изтъкнала необходимите процедурни стъпки за присъединяването на България към единния надзорен механизъм.

Първата стъпка е изпращането на официално уведомление поне 5 месеца преди желаната дата за присъединяване. Досега не сме получили подобно уведомление, но ние сме готови да сътрудничим на колегите от България при необходимост. В случай, че са провеждани някакви срещи на този етап мога да кажа, че те са били само неформални, подчерта Нуи в отговор на въпрос на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова.
От днес ЕЦБ поема прекия надзор върху най-големите финансови институции в страните от Еврозоната. Основна тема на изслушването бяха резултатите от финансовия преглед на най-големите европейските банки, който установи, че 24 от тях не разполагат с необходимите капиталови резерви, за да запазят своята стабилност при влошаване на икономическата ситуация. Целта на Единния банков надзор е да засили стабилността на финансовата система в ЕС, като идентифицира рисковете пред банките. Това бе едно от дългогодишните искания на Европейския парламент и е основополагаща крачка към банков съюз в Европа.
В своето изказване Ева Паунова е обърнала внимание на факта, че българската банкова система е устояла на най-тежката финансова криза и преди масовото изтегляне на депозити от Корпоративна търговска банка е смятана за стабилна и добре капитализирана. Тя добави, че оповестеният в края на октомври доклад, който стига до заключението за необходимост от обезценка на активите на банката в размер на 4.2 млрд. лева, повдига сериозни въпроси за качеството на банковия надзор в България.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!