Мария Габриел е за ускоряване на дебата за Европейски въоръжени сили


Ген. Атанас Запрянов разясни, че за създаването на Европейски въоръжени сили е необходимо политическо решение на всички страни членки и промяна на основния договор на ЕС. Ген. Запрянов се обяви за Европейска армия, като обясни, че е крайно време заради новата геополитическа среда ЕС да се превърне от характеризиран като "мека сила" в сила, която има по-сериозен военен инструмент и има възможност да изпълнява военни операции.

Такава армия не трябва да бъде конкурент на НАТО, заяви ген. Запрянов.

Повод за разговора беше изказване на евродепутата Мария Габриел, заместник- председател на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент. Според нея Европейският съюз трябва да ускори дебата за създаването на европейски въоръжени сили.  Мария Габриел коментира идеята като отбеляза, че ЕС е далеч от създаването на обща европейска армия, но европейските политици не трябва да се страхуват да поставят този въпрос.

Тази армия може да бъде много полезна в ситуации, в които освен от хуманитарна помощ има нужда и от защита на цивилното население. Не може Европейският съюз да бъде най-големият донор за развиващите се страни, да е първи при подкрепа в ситуации на конфликт и да не може да заемаме достойно място до мисиите на ООН за защита на хората, които са под пряка заплаха, аргументира идеята евродепутатът. Мария Габриел посочи, че има много пречки пред създаването на тази армия - не е ясно как ще се финансира, има и различия между страните-членки дали има нужда от общи действия.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!