Директива 2011/83 на ЕП, правата на потребителите и сградната инсталация

Има ли ситуации, при които един иначе аксиоматичен фактор – че европейското законодателство е  с приоритет над националното,  да се допускат изключения, или по-точно да въведат в заблуда дори опитни юристи?


Наскоро един такъв казус предизвика у нас  остър тълкувателен спор между авторитетни прависти – за приложението на  Директива 2011/83 на Европейския парламент и на Съвета относно правата на потребителите, вече валидна и у нас. Конкретният повод  бе произтичащото от нея право на абонатите на топлофикациите да не плащат такса «сградна инсталация» в случай, че са се отказали от парно.

Становището, огласено от Сдружението за правна помощ на потребителите предизвика силен отпор от страна на  енергийните монополисти, които отхвърлят тази теза,  като изтъкват юридически аргументи.

В крайна сметка правозащитниците се принудиха да потърсят арбитраж от Брюксел, чийто официален отговор очакват в кратки срокове.  Гледна точка по въпроса  изрази българският евродепутат  от групата на ГЕРБ – ЕНП Емил Радев,  участник в комисията по правни въпроси и комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. ....





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!