Една година от началото на проевропейските протести в Украйна


Днес в Украйна е Ден на достойнството и свободата - навършва се една година от началото на протестите срещу управлението на президента Виктор Янукович, прераснали в продължилото месеци наред противопоставяне в центъра на Киев. Преди седмица датата бе обявена с указ на президента Порошенко за държавен празник.

Всичко започна с онези около няколко десетки души, събрали се вечерта на 21 ноември 2013г. в центъра на Киев. Причината е, че броени дни преди срещата във Вилнюс на ЕС за Източното партньорство с бившите съветски републики правителството на Азаров внезапно обявява, че Украйна замразява подготвеното за подписване Споразумение за интеграция и ще търси по-близки отношения с Русия. Последваха протести, сблъсъци, отделяне на Крим от Украйна, изостряне на напрежението между Москва и Брюксел, налагане на икономически санкции на Русия, отново кървави конфликти, в който живота си загубиха над 5 хиляди души.

Според Борислав Мавров от Европейския институт при сблъсъка на Русия и Европейския съюз Украйна е платила цената на това, че е устояла на своя стратегически избор. Според него ЕС е помогнал на властите в Киев да получат по-голяма увереност. По думите му обаче политиката през тази една година на ЕС не е била винаги ясна и категорична. Той даде и пример на не достатъчно адекватна политика на европейските лидери "С поведението си в началото на кризата, когато са започнали твърде плахо и предпазливо да твърдят, че опасността в Украйна е твърде голяма, но само на думи и твърде бавния начин, по който започнаха да консолидират някаква подкрепа за санкциите, които Русия започна да търпи. " Според Мавров по този начин санкциите, които не са били подкрепени от всички страни, са улеквали. Експертът посочи, че ЕС не е могла да направи нищо, за да се избегнат кървавите сблъсъци.

Към днешна дата, ако погледнем начина, по който Европейската дипломация реагира е да не нагнетява допълнително напрежението, защото Русия трудно би приела каквото и да било нагнетяване на напрежението. Според  Мавров Украйна я очаква дълъг период на нестабилност, който ще бъде използват от проруските сили.


Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!