Престъпленията срещу околната среда рядко са преследвани, сочи доклад на Евроджъст

Съветът на ЕС съобщи, че операция "Аталанта", насочена срещу пиратите край бреговете на Сомалия, ще бъде удължена с още две години - до края на 2016-та. Отбелязва се, че целите на операцията се разширяват и освен охрана на корабите в района, ще бъдат предприети и мерки за ограничаване на причините за морското пиратство. Бюджетът на операцията в следващите две години ще бъде 14,7 милиона евро. В "Аталанта" участват 23 държави, 21 от които са от ЕС.

 Мигрантите от държави извън ЕС са изложени на двойно по-голям риск от бедност или социално изключване, отколкото местните хора. Това показват резултатите от проучване на Евростат за миналата 2013г. Става дума за над 48% от хората, които са пристигнали в Европа от страни извън Общността. В същото време средно около 23 на сто от местните жители и около 28% от пристигналите от друга държава от ЕС се смятат за изложени на риск.

  Нов доклад на органа на ЕС за съдебно сътрудничество - Евроджъст, разкрива, че престъпни групи стоят зад трансгранични престъпления срещу околната среда. В същото време, въпреки огромните печалби от тези дейности (приблизително 30-70 милиарда щатски долара годишно), статистиката показва, че престъпленията спрямо околната среда рядко са преследвани от националните правоохранителни органи. В дългия списък от престъпления спрямо околната среда са:
- Опасни отпадъци, нелегално изнесени в трети страни от Италия и Ирландия
- Различни форми на замърсяване на водите в Гърция, Унгария и Швеция
  В доклада се прави извод, че постъпленията от престъпления срещу околната среда са много високи, докато глобите са ниски.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!