Кампания „Стъпки по пътя към програмен период 2014-2020 година“ провежда ОИЦ Пловдив

Специализирани изложения под надслов „Стъпки по пътя към програмен период 2014-2020 година“ провежда Областния информационен център в Пловдив. По време на инициативата във всички 18 общини в Пловдивска област в открити приемни ще бъде давана информация за стартиралия нов програмен период 2014 – 2020, както и за възможностите на оперативните програми през следващите 7 години. Митя Иванов - експерт в Областния информационен център в Пловдив обясни:

Мащабната инициатива се организира съвместно с Дирекция „Програмиране на средствата за европейски съюз” към Министерски съвет. Кампанията в цялата страна цели да утвърди приноса на мрежата от областни информационни центрове като достоверен източник на информация за възможностите по проектите с европейско финансиране....”.

В рамките на кампанията „Стъпки по пътя към програмен период 2014-2020 година“ се представят и постигнати добри резултати. Два от добре научените уроци от успешно реализирани проекти в града и региона по ОП „Регионално развитие” обобщава експертът от Областния информационен център в Пловдив.

Първият е проектът „Корекция на подпорните стени на река Марица”, който е  на стойност 1 милиона  500 хиляди лева. Друг успешен проект на стойност 2 милиона и 400 хиляди лева се реализира в Община Карлово. Той е свързан със запазване на националната идентичност и дух. По проекта няколко къщи бяха променени до неузнаваемост. Къщата музей „Райно Попович” се адаптира в старинна книжовна школа, Пацевата маза – в туристически информационен център, Бухаловия хан - в център за занаяти и култура, къщата „Боряна” - в зографскса школа, реставрирана беше и Самодивската къща”. 

Оперативните програми дават много големи възможности, категоричен е Митя Иванов. През новия програмен период те се базират на националната стратегия за развитие „България  - 2020”. Основните стратегически цели и приоритети на документа са повишаване на жизнения стандарт на хората чрез конкуретноспособно обучение и икономика, създаване на условия за по - качествена заетост и достъп до качествено здравеопазване.

Добре е средствата, които ни предоставя Европейския съюз, да бъдат ефективно усвоявани и да остават в България, а да не бъдат връщани. Това е и целта на оперативните програми”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!