Месечен информационен обзор на събитията от Европа и ЕС

В първия ден на ноември новата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер започна официално своя мандат, който трябва да продължи до 31 октомври 2019 г., след като вече преодоля първия вот на недоверие. Тази седмица евродепутатите очаквано отхвърлиха вота по повод данъчната политика на Люксембург, чийто премиер бе Юнкер в продължение на 18 години. Благодарение на нея стотици многонационални дружества избягват плащането на данъци или плащат символични суми. Вносители бяха евродепутатите от групата "Европа на свободата и пряката демокрация" и техни независими колеги. Резултатът от гласуването показа повишена подкрепа за Юнкер, в сравнение с гласуването при избора на комисията на 22 октомври.

Ден преди това Юнкер представи пред ЕП плановете си за осигуряването на над 300 милиарда евро инвестиции, насочени към създаването на работни места, растеж и инвестиции в ЕС: "Инвестиране в Европа: Това означава много повече от цифри, проекти, пари и правила. Това се отнася за хората и главно за  безработните. Трябва да изпратим послание към хората в Европа и към останалата част от света: Европа отново е в бизнеса. Сега не е моментът да гледаме назад. Инвестициите са за бъдещето. Ние се нуждаем от структурни реформи, за да се модернизира и да се запази нашата социална пазарна икономика. Нуждаем от фискалната отговорност за възстановяване на доверието и на устойчивостта на нашите публични финанси. Това, което ще направим, е да създадем правилната система, която ще използва наличните публични пари, за да се набере допълнителен капитал. Всяко мобилизирано публично евро може да генерира допълнителни инвестиции , които няма как да се случат по друг начин. И това може да създаде работни места".

При посещението си в София тази седмица зам.-председателят на комисията Кристалина Георгиева каза, че е важно България бързо да оцени възможностите за участие в инвестиционния план и да се възползва от него. Георгиева обяви, че ще се финансират приоритетно проекти в областта на инфраструктурата, създаването на дигитален пазар, енергетиката и иновациите: "Тези 315 милиарда евро имат основно ролята на гаранция, така че да свалят риска за инвеститорите и да събудят парите, които сега спят в банките. Има иноватори в България, които могат да се възползват от фонда. Той ще бъде разделен на две части, едната за големи проекти, другата за малки и средни предприятия. В Европа в момента нямаме проблем с това да няма пари - пари има, но няма доверие в това, че може да се инвестира без голям риск за инвеститорите".

Кристалина Георгиева каза още, че ЕК работи за това да се приеме бюджетът на Европейския съюз до 18 декември. След като по-рано този месец правителствата на ЕС и Европейският парламент не успяха да се споразумеят за бюджета, Еврокомисията одобри нов проект, който ще бъде обект на нови преговори. Той предвижда увеличение с 1,8 процента спрямо тази година на ангажиментите, които поема комисията, и с 0,7 на сто - на плащанията. Предложението е компромисно между исканията на страните-членки и Европарламента.

През изтеклия месец Съветът на ЕС по външни работи проведе първото си заседание под председателството на Федерика Могерини. Преди срещата, проведена на 17 ноември, Върховният представител на ЕС за външната политика подчерта, че освен върху евентуални нови санкции, Съюзът трябва да работи повече върху реформите в Украйна и възможностите за диалог с Русия. Министърът на външните работи Даниел Митов съобщи, че на срещата е постигнато съгласие за разширяване на списъка с персоналните санкции срещу проруски представители в Украйна. В петък от Съвета на Европейския съюз съобщиха, че в него влизат нови 13 лица и пет организации. Така общият брой на санкционираните достига 132, а на организации и фирми - 28.

ЕК обяви, че отпуска още 29 милиона евро в помощ на Западна Африка в борбата срещу епидемията от ебола. Комисарят за хуманитарната помощ и управлението на кризи Христос Стилианидис заяви, че е обезпокоен от разпространяването на епидемията от ебола до Мали. "Болестта ебола продължава да бъде опасност, нужни са колективни и координирани действия, за да се справим с нея и да спрем разпространението ѝ в региона, да помогнем на засегнатите страни да изградят отново здравните си системи и икономиките си. И разбира се, да държим европейските граждани в безопасност, да запазим здравето им. Болестта разби социалната структура на засегнатите държави и общности. Възстановителният процес ще бъде труден и ще отнеме време. Точно заради това, ангажиментът на ЕС в региона трябва да остане силен и да търси решение на проблемите в дългосрочен, а не само в краткосрочен план".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!