Лобизъм и прозрачност - ситуацията в 18 страни в ЕС според доклад на Transparency International


В България съществуват сериозни дефицити по отношение на прозрачността, почтеността и равенството на достъпа в процесите на вземане на решения. Това показа доклад на Transparency International, финансиран от ЕК с цел да оцени ситуацията в 18 европейски страни. Доклад на Евробарометър наскоро показа, че 81% от европейците са на мнение, че прекалено тесните отношения между бизнеса и политиката в техните страни са причина за корупция, като повече от половината вярват, че единственият начин за осъществяване на успешен бизнес е чрез връзки в политическите среди. Подобни бяха резултатите и от изследването „Световен барометър за корупцията - 2013“ на Transparency International, което установи, че в много от европейските страни над половината от гражданите смятат, че управлението е под влиянието на няколко значими субекта, работещи в свой собствен интерес.
Според методологията на новия доклад, България с общ резултат от едва 25%. Представянето на страната е тревожно ниско и по трите изследвани показателя - прозрачност (13%), почтеност (25%), равенство на достъпа (38%).

Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциацията "Прозрачност без граници", коментира, че този резултат показва слабости при мотивирането на управленски решения пред обществото. Според него е изключително важно да се изработи законодателство за лобизма, което години наред се отлага при различни политически конфигурации.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!