В Италия професионалните медии не използват израза "нелегален емигрант"


В гонене на сензация и бързина медиите могат да пишат и информират невнимателно и да наранят хора, особено от уязвими или малцинствени общности. Какви трябва да са принципите за професионално отразяване на  уязвими групи хора е въпрос който е важен за големите медии в Европа и по света. Защо и какво прави организацията Карта ди Рома сега ще разерем от Мартина Кики от Италия. Тя е в България по покана на Асоциацията на европейските журналисти-България - Кристина Христова е също в студиото.

Мартина Кики дава своята интерпретация на въпроса дали може да се говори за "цензура", ако един журналист използва думата роми вместо цигани, както твърдят някои жорналисти в България, които възприемат себе си като герои в "битка с политическата коректност”.

Според Кристина Христова е време и у нас да се използват разписаните в Хартата от Рим принципи и те да бъдат разширени освен до етичните норми за отразяване на темите, свързани с бежанците и жертвите на трафик, но и към малцинствените общности и уязвимите групи. Предстои българската секция на АЕЖ да адаптира Хартата на етичните принципи на професионалната журналистика освен с принципите за писане за бежанци и към писането и отразяването на теми от живота на рамите и други общности и групи, които предизвикват силните емоции на мнозинствата и водят до политически злоупотреби с понятията и темите.

В Италия професионалните медии не използват израза "нелегален емигрант", защото в него се предпоставя идеята за криминалност и за дейности, свързани извън закона. Много по-точен израз е този, който е одобрен и от другите водещи световни агенции като Асошиетид прес или ББС, а именно - недокументиран имигрант, или имигрант без документи. Този израз е далеч поточен и от гледна точка на общото разбиране за човек, защото на практика не може един човек да бъде незаконен, както се предполага в израза "незаконен имигрант".

От разговора в предаването Хоризонт до обед, воден от Ирина Недева, ще разберете  какво представлява Хартата от Рим, как функционира, как се решава кога етническата принадлежност е важно да бъде част от репортажа, и защо в Италия е престижно професионалните и качествени медии да са част от тази Харта въпреки че и там хулиганският език вдига тиражи повече от внимателното писане и говорене.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!