Влиза в сила нов регламент на ЕС в защита на жертвите на домашно насилие



От този месец в Европейския съюз влизат в сила нови правила, свързани със защитата на жертви на домашно насилие. Целта им е да гарантират правата на жертвите на цялата територия на Съюза, независимо в коя страна-членка е извършено насилие и къде в рамките на общността се намира жертвата в един или друг момент.

Това е чудесен пример как Европа работи за своите граждани, заяви преди месеци, при изработването на промените, тогавашният заместник-председател Вивиан Рединг.

Нормите също така се определят като голяма крачка напред към запълването на празнините в защитата на жертвите на домашно насилие, които желаят да упражняват правото си на свободно движение в ЕС.

Милена Кадиева от Фондация "Джендър алтернативи", която работи със случаи на домашно насилие, разяснява практическото приложение на регламента, със забележката, че България е предприела стъпки за транспониране на директивите в своето законодателство в последния момент и все още се очаква НС да гласува съответните промени във вътрешното законодателство.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!