Засилва се защитата на жертвите на насилие или преследване в ЕС


Засилва се защитата на жертвите на насилие или преследване в Европейския съюз. От тази неделя във всяка държава - членка гражданите, претърпели домашно насилие, ще могат при пътуване извън собствената си страна да  прехвърлят заповедта, която ги защитава от извършителя. Преди жертвите трябваше да преминават през сложни процедури, за да може защитата им да бъде призната в другите страни- членки.

Малко, но стабилно увеличаване на заетостта в Европейския съюз отчита последния тримесечен преглед на трудовата заетост и социалното положение. Тенденцията е спрямо средата на 2013-а година. Нараснал е броят на заетите в повечето от страните- членки, включително тези, които са с високо равнище на безработицата, като Гърция, Испания и Португалия.

От Европейската комисия съобщават още, че при  здравните и социалните услуги работната сила е по-добре квалифицирана, отколкото в останалите сектори на икономиката, но в същото време разликата в заплащането на жените и мъжете остава по-висока. Влошаване има в условията на труд и големия дял на заетите на непълно работно време. Тези фактори създават трудности при привличането на нови работници в този сектор.

Взети заедно, Европейският съюз и страните в него са най-големият донор на помощи в света. В бюджета на съюза до 2020-а година се предвижда над 51 милиарда евро за политиката за развитие. Тези пари се насочват към около 150 държави, но в последно време усилията на съюза се концентрират към най-бедните места на планетата, например в африканските страни на юг от пустинята Сахара.

Други 30 милиарда и половина евро ще бъдат осигурени чрез Европейския фонд за развитие за сътрудничество със страните от Африка, Карибския басейн и Тихоокеанския регион.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!