ЕК обяви някои от позициите си по търговското споразумение със САЩ


За първи път Европейската комисия обяви публично европейски преговорни позиции в двустранни търговски преговори. Става дума за спорното търговско споразумение между Европейския съюз и Съединените американски щати. Документите се отнасят до сферите на финансовите услуги, обществени поръчки, съответствие на регулаторната рамка, технически бариери пред търговията, сигурност на храните химикали, козметика, фармацевтика, текстил, автомобили. Наистина трудно ще изброя всичко.Ще припомня, че до това действие се стигна след недоволство и дори протести на неправителствени организации, включително и в България.
Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин вече обсъди с американския посланик у нас Марси Рийс преговорите по трансатлантическото партньорство. Той коментира, че е необходимо да се осигури пълна прозрачност на преговорите и да се направи оценка за въздействието на подобно споразумение в България.

Радвам се, че можем да започнем новата година с ясна демонстрация на изпълнението на ангажимента за по-голяма прозрачност, който поехме преди малко повече от месец. Това е нов подход в търговската политика на Европейския съюз, заяви европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом.

Според Ваня Григорова от сдружение "Солидарна България" и организатор на протестите срещу споразумението в края на миналата година, публикуваната информация е леко открехване на вратата, но е далеч от пълна прозрачност. "Много е далеч от пълна прозрачност", каза Григорова.

По - задълбочен поглед показва, че голяма част от документите, маркирани като нова информация за пи ар брошурки в обем от една до две страници, с по няколко булета, в които се повтарят реплики, превърнали се в клишета по темата за търговското оспоразумение.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!