В.Вацев: Европейската култура на традиционно ляво и дясно отива в миналото


Възможно ли е, ако Сириза спечели извънредните парламентарни избори в Гърция, това да доведе до цялостна преоценка на икономическата политика в Европа? Защо във все повече страни от ЕС  набират скорост нови радикални леви партии? По тези теми е разговорът с политическия анализатор Валентин Вацев.

Вацев смята, че Сириза трудно ще бъде допусната от статуквото в Гърция да победи на парламентарните избори там. Той смята, че ще й бъде попречено по всякакви начини. Освен това, според Вацев дори и да спечели Гърция не е страна в ЕС, която води и налага общите тенденции, а по-скоро това е страната, в която най-ярко се виждат симптомите на общото състояние на съюза. Това което следва да се види в целия ЕС се вижда най-добре в Гърция. Валентин Вацев смята, че ЕС се намира в нова фаза на историческо развитие. Според него това на което се дължат днешните политически промени в ЕС е разбиването на политическия консенсус между леви и десни либерали.

Европейската либерална култура със своето традиционно ляво и дясно полека отива в миналото - казва Вацев. Според него именно с това се обяснява появата на нови леви и нови десни култури във все повече страни на Европа.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!