Сигнал до ЕК за нарушаване на общностните права на гражданите


Асоциацията на пострадалите от КТБ ще внесе сигнал в представителството на Европейската комисия в България с факти за нарушение на общностните права на ЕС и гражданите. Сигналът е съобразен с параметрите и обхвата на предстоящия мониторингов доклад за България.

В началото на есента ЕК откри наказателна процедура срещу България с настояване да бъде даден незабавен достъп на вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) и банка "Виктория" до гарантираните им депозити. Причината за наказателното дело е неправилното въвеждане на европейска директива от 2009 г., която изисква изплащането на гарантираните депозити да стане в рамките на 20 дни, след като дадена банка видимо е изпаднала в несъстоятелност.

Европейският банков орган (European Banking Authority - EBA) също започна разследване за евентуално нарушаване на европейските разпоредби от компетентните органи в България. Така ЕК изпълнява задължението си да следи за спазването на правото на ЕС от страна на държавите членки.

Володя Златев от Асоциацията на вложителите в КТБ разяснява аргументите в изложението до ЕК като прогнозира, че ощетените граждани все по-настоятелно ще търсят съдействие от европейските институции заради нарушените им права.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!