След срещите на Марош Шефчович в Москва - отдалечава се идеята за газов хъб в България


Новата преговорна позиция на Москва е транзитираният през Украйна руски газ за Европа да бъде пренасочен към Турция и ЕС би трябвало да побърза с изграждането на нов транспортен капацитет, за да получава синьо гориво от газовия хъб на турско-гръцката граница. Това заяви ръководителят на "Газпром" Алексей Милер вчера по време на първото посещение на еврокомисаря Марош Шефчович в Москва. Така плановете на премиера Бойко Борисов край Варна да се построи с европари газов хъб, захранван от "Южен поток", бяха попарени от "Газпром" .
 
Господин Милер ме информира за решението да се доставя целия газ през Турция вместо през Украйна. Честно казано, аз бях доста учуден от това предложение, защото дойдох да обсъждаме възможностите за енергийната сигурност на Югоизточна Европа след отказа от реализацията на "Южен поток". Предложението на Милер европейските държави да купуват 50-60 млрд. куб. метра руски газ от Турция едва ли ще работи, но ние трябва да се върнем към това предложение и да го обсъдим, поясни Шефчович пред журналисти.
Шефчович добави, че според него това предложение на "Газпром" нанася вреда на имиджа на компанията като надежден доставчик

Москва обявява енергийна война на Европа, защото с това решение и реализацията на този проект, тръбите през Украйна остават празни, газохранилищата също, компресорните станции също, а освен това остават празни и транзитиращите тръби през Словакия и Чехия, коментира енергийният експерт Атанас Тасев. По думите му това е много остра реакция от страна на Москва и затова го приема по-скоро като размахване на пръст. Председателят на енергийната комисия в НС Делян Добрев обяви, че по темата "Южен поток", както и по темата "Турски поток" имаме само коментари, но официални документи за спирането на проекта нямаме. Той определи желанието на експерти да се превърнем в енергиен център на Балканите като болни амбиции, зад които няма икономическа логика.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!