Предлагат спешни мерки за подобряване на работата с европейските средства



Българската асоциация на управленските консултантски организации /БАУКО/ спешно предлага 20 мерки за подобряване работата.  Димитър Манов, член на УС НА БАУКО обясни, че през тази седмица експертна група от БАУКО е имала среща с вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев, на когото са връчили 20 спешни мерки за промяна подхода в работата на държавната администрация, която  приема проектите на бенефициенти по евро-програмите.

За част от тези мерки говори Д. Манов, например преди старта на новите оперативни програми администраторите да помагат практически досегашните грешки да не бъдат допускани, за да не се бавят проектите. Важно е също да се уеднаквят документите и процедурите за кандидатстване, за да се облекчи процеса.

Между ведомства и даже отделни звена в едно министерство, досега нямаше добра и бърза координация- направено е предложение как това да се избегне. От БАУКО са предложили да се промени и начина на подаване на информация към бенефициентите, за да е по-навременно, тъй като досега не винаги се разясняваха всички необходими условия, свързани с подготовка и управление на документите. Трябва също да се направят конкретни крайни срокове за отговор на администраторите към бенефициентите. Предложено е създаването на Етичен кодекс с конкретни правила и за администрацията и за бенефициентите. Още една от мерките-в програмите за технологична модернизация да бъде дадена възможност на бенефициента още преди одобрение на проекта, да може със свои средства да направи частична модернизация, веднага след като входира проекта. И това са само част от предложените мерки. 

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!