След посещението на турския премиер в Брюксел - докъде е Турция в желанието си да стане член на ЕС


Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу беше на посещение в Брюксел. След срещата председателят на Европейския съвет заяви, че ще продължи да се подкрепя отварянето на нови преговорни глави, когато се спазват поставените условия.  В становището си Туск приветства показания ангажимент от страна на турското правителство към присъединителния процес и заяви готовност незабавно да започне работа по модернизирането на митническия съюз. Постигнахме съгласие относно необходимостта от цялостно уреждане на кипърския въпрос. Статуквото продължи прекалено дълго, добави ощеТуск.

   По време на визитата си в Брюксел на конференция Ахмет Давутоглу отправи критика към ЕС заради пасивното отношение на общността към интеграцията на Турция и неадекватните действия спрямо сериозните кризи във външнополитически план. Давутоглу напомни, че Турция е "част от европейската история" и "част от съвременна Европа".
Има 45 милиона мюсюлмани, които живеят в Европа, и повече от 6 милиона турци. Трябва да имаме европейска идентичност на включването. Но ако вие имате неприкосновено римско-германско-християнско възприятие за себе си, това ще е краят на Европа, заяви Давутоглу преди срещата си с европейските лидери в Брюксел.

   По отношение на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, премиерът на Турция заяви още, че страната е в готовност да отвори и много бързо да приключи повечето от преговорните глави. Той обаче не коментира причините, заради които голяма част от държавите членки блокираха преговорите и не спомена кипърския въпрос.

   Странно е, че Европейският съюз не е отворил досега преговорната глава за енергетиката с Турция, заяви премиерът. Турция е отворена за нови проекти за нови газопроводи, но Анкара не вижда алтернатива в построяването на офшорна тръба до Турция, за да прескочи Украйна в доставките за Западна Европа, добави по темата Давутоглу и изрази надежда, че Украйна ще остане транзитна страна за руските газови доставки.

   На въпрос какво открива зад любезните официални съобщения проф. Христо Матанов, преподавател по балканистика заяви Откривам доста дълги продължили преговори, в които и двете страни имат някакви резерви. Първо Европа не е единна в желанието си да приеме Турция и второ - изглежда турското правителство, в този си вариант начело с Давутоглу, изглежда също има някакви резерви и не е 100 процента искрено в желанието си да влезе. Вероятно турската политика, която е доста опитна осъзнава, че сравнително дългото стоене в предприсъединителния период носи някакви ползи, докато чистото присъединяване води до цивилизационни сблъсъци, които засега трудно могат да бъдат предвидени. Според Матанов турският премиер не е прав като казва, че идва краят на Европа, ако тя се придържа към своята битност на християнски клуб. В интервюто проф. Матанов посочва и част от проблемите, които държат Турция далеч от членство в ЕС.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!