Практиката на защита животните в ЕС и дебатът за създаване на зоополиция у нас

В почти всички държави-членки на ЕС съществува ефективно действащ механизъм за защита на животните. Темата за цивилизованото отношение към четириногите е сред актуалните в Европа. Засега обаче България не може да се похвали със сериозен успех по прилагане на утвърдените законодателни норми. Идеята за създаване на зоополиция у нас беше обсъдена преди дни от инициатора й – евродепутата от ГЕРБ Емил Радев с вътрешния министър Веселин Вучков и заместника му Красимир Ципов.

За европейския опит, на който се опира екипът на Радев, той уточни, че всяка една държава-членка има административно-наказателни норми и повече от 90% от тях са криминализирали насилието над животни.

Като пример за санкции посочи въведените от Холандия до три години лишаване от свобода за малтретиране или изоставяне на животни. България също има норми в НК за причиняване на смърт или осакатяване на гръбначно животно, които се наказват със затвор до три години.

У нас обаче все още няма достатъчна практика по прилагане на тези норми. Като аргумент  Радев посочи подадения сигнал от английски граждани  /40 семейства във Варненско село/ за малтретирано животно, за което са били сезирани всички институции у нас, но година и седем месеца те не са успели да се справят със задълженията, които им вменява законодателството.

Проблемът се решава, едва след като евродепутатът бива сезиран.  Като добър пример за реакция в аналогични случаи евродепутатът посочи Холандия, която първа сред страните в ЕС през 2011 г. създава зоополицейска служба. Тя обхваща полицаи, които са преминали през специални курсове за работа с животни.

Като член на интерпарламентарната комисия за защита на животните Радев осъществява непрекъснат контакт с Холандското министерство на сигурността и правосъдието, за да бъде заимстван техния опит. Службата не е създадена със законодателни промени, а с междуинституционално споразумение с неправителствени организации, които обучават полицаите. Този модел е успешен, коментира Радев.

В интерпарламентарната група за защита на животните от насилие, в която евродепутатът Емил Радев  участва, се обсъждат теми като насилие, бракониерство, животинска порнография,  животински боеве, опити с животни за различни индустрии.

С темата се занимава и европейският омбудсман, с чийто доклад се е запознала пред групата. На страните, които толерират по някакъв начин насилието на животни, като Румъния, се гледа особено критично, коментира Радев.  Той е категоричен, че ефектът от създаването на зоополиция, която да работи по европейски правила и у нас, ще има голяма обществена полза.

Доказано е, че насилието над животни рано или късно се прехвърля и върху хората, какъвто е и случаят с получилия най-тежко наказание убиец на Радостина от Варна. В неговия телефон са намерени стотици снимки с насилие над животни, коментира Радев. Служителите на бъдещото звено зоополиция към общинската полиция в големите градове трябва да имат правомощия да реагират своевременно на подадените сигнали за насилие и срещу изоставянето на животни от собствениците им на улицата.

Аргумент: ако тази борба бъде оставена единствено на общините, колкото и да се борят с този обществено значим проблем, той няма да може да  бъде решен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!