Комисия в Европарламента изслуша българска петиция


 На заседание на Комисията по петиции в Европейския парламент беше обсъдена българска петиция относно нарушаване от страна на британските органи на основните права на едно българско семейство.

Случаят Меган има дълга предистория. През 2013 г. британски съд отне родителските права на бащата - британски гражданин, срещу когото българката Елисавета подаде сигнал, че е склонен към насилие. Социалните изведоха бебето и майката от дома им и забраниха на Елисавета да се вижда със съпруга си. Забрана, която тя наруши, с което даде аргумент на британския съд да отнеме и нейните родителски права. В процеса на осиновяване на Меган, в България е била изпратена британска социална работничка, която да провери дали е възможно бабата и дядото - родителите на Елисавет - да поемат грижите за детето. Тази оценка е направена в разрез с правилата при подобни случаи - не е уведомена българската страна. Въпреки усилията да се защити и подкрепата на близки и приятели, Елисавета губи битката пред британския съд и Меган е дадена за осиновяване.
  Български евродепутати инициираха изслушване в Комисията по петициите на ЕП, тъй като смятат, че в случая "Меган" страна-членка на ЕС /Великобритания/ нарушава общностното законодателство, както и основни човешки права. Те дават пример с разпоредбите на регламента Брюксел II относно компетентността по делата, свързани с родителската отговорност и произтичащото от тях задължение за съдебно сътрудничество между компетентните органи на държавите- членки. В интервю Мария Габриел казва, че е внесена жалба в Европейския съд за правата на човека в Страсбург, както и че е българските евродепутати настояват да бъде изпратено писмо до Съда, с молба делото да се придвижи по спешност. Европейската комисия също ще бъде запозната с казуса.
  Мария Габриел казва още, че при дебатите в Комисията е станало ясно, че има и други случаи на бързо и необратимо осиновяване във Великобритания, без да се съблюдава най-добрия интерес на детето.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!