Научен проект с българско участие избран в европейска програма

Европейския съюз отпуска допълнителни средства за преодоляване на разликата между страните членки в областта на научните постижения и за засилване на конкурентоспособността. Безвъзмездните средства ще се предоставят чрез новия  инструмент за сформиране на екипи. Избрани са 31 проекта. Успешно предложение е това на българския Институт по молекулярна биология за създаване на център за високи научни постижения в областта на устойчивите биотехнологии в партньорство с дружество "Макс Планк" в Германия. По линия на стратегията "Хоризонт 2020", ще бъдат осигурени  до 800 млн. евро за разширяване на участието на страни членки с по-слаби постижения в областта на научните изследвания.

Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен призова новото гръцко правителство да се придържа
към реформите, договорени с международните кредитори.  Очакваме да изпълнят всички ангажименти, които обещаха, посочи той пред германското радио "Дойчландфунк". СИРИЗА спечели изборите в края на миналата седмица с обещания да сложи край на мерките за икономии, наложени на Гърция със спасителния план на стойност 240 милиарда евро. Катайнен не изключи възможността за удължаване на сроковете за реализиране на реформите в Гърция.

До 23-ти февруари се удължава срокът за участие в младежкият конкурс „Карл Велики“. Той е организиран от Европейския парламент и едноименната международна фондация. Наградата се връчва всяка година на европейци на възраст между 16 и 30 години за проекти, които предоставят ползи за младите хора в Европа и дават практически примери за сътрудничеството между тях. Трите най- добри проекта получават награди от 5 000, 3 000 и 2 000 евро.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!