100 дни от началото на управлението на комисията "Юнкер"

 

Новият състав на Европейската комисия начело с Люксембургския политик Жан-Клод Юнкер навърши 100 дни в управлението на една от най-важните институции в Евросъюза.

Юнкер пое управлението с обещанието за нов, политически стил и с намерението да приложи идеи за излизане на Европа от рецесията, стимулиране на икономическия растеж и намаляване на безработицата.
 Въпреки обвиненията в лобизъм и данъчни отстъпки за големи корпорации, бившият премиер на Люксембург успя да тушира личните атаки срещу него и бившето му правителство, като лансира обещания план за инвестиции в Европа на стойност 315 милиарда евро. Представени бяха идеите за създаването на Европейски фонд за стратегически инвестиции в сътрудничество с Европейската инвестиционна банка, както и шансовете за сключване на търговско споразумение между ЕС и САЩ.

За успех може да се определи способността на Комисията, в лицето на външнополитическия представител Федерика Могерини да задържи консенсуса сред 28-те, които заедно наложиха тежки санкции на Русия заради войната в Украйна. Председателят на ЕК беше обещал и отговор на т.нар. "Британски въпрос" относно евроскептицизма на Лондон и заплахата от напускане на ЕС.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!