Шанс за споразумение между Еврогрупата и Гърция


Еврозоната и Гърция могат да постигнат споразумение за продължаване на програмата за финансиране на страната, това прогнозира европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси преди днешното заседание на Еврогрупата. Целта на заседанието е да се намери начин как Гърция да се финансира краткосрочно, след като програмата й за помощи приключи на 28 февруари. Брюксел иска сегашният план за подпомагане на Гърция да бъде удължен и страната да продължи с реформите, докато гръцкото правителство настоява да бъде сложен край на програмата.

Много от европейски държави изпитват трудности, свързани с младежката безработица. В Германия обаче ситуацията е друга. Страната търси кадри за индустрията си в райони като Баден-Вюртемберг.

Европейската сметна палата работи по няколко специални доклада, посветени на европейското финансиране за младежка заетост, съобщи българският представител в палатата Илиана Иванова. През миналата година равнището на младежката безработица е средно 22 на сто в Европейския съюз. В някои от държавите тя достига почти до 50 %.Близо един от всеки четирима млади европейци е безработен, докато в съюза има около два милиона свободни работни места. Много е важно не само да се откриват слабостите, но и да се търсят идеи, с които да се помогне на законодателните власти да взимат решенияу посочи още Иванова.

Чешкият град Пилзен и белгийският Монс са културни столици на Европа за 2015 година. Инициативата, която датира от 1985 година цели да подчертае културното богатство на континента и да допринесе за изграждането на европейска идентичност.
В Пилзен са планирани тази тодина над 600 културни събития. През 2015-та година в белгийския Монс ще бъдат открити пет нови музея, включително мемориален музей на града. 

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!