След срещата в Минск за Украйна


Нормандската четворка договори споразумение за прекратяване на огъня в Донбас от полунощ на 15 февруари, съобщи руският президент Владимир Путин.  Киев и лидерите на сепаратиските области са подписали пътна карта за прилагане на мирния план.
   
Новата договореност предвижда воюващите страни да изтеглят тежкото въоръжение от фронтовата линия. Украинският парламент трябва да приеме конституционна реформа, която да гарантира правата на хората в Източна Украйна, заяви още Путин.

Успяхме да се договорим за най-главното. Защо преговорите продължиха толкова дълго? Според мен това е свързано с факта, че за съжаление киевските власти до момента отказват пряк контакт с представителите на Донецката и Луганска народна република. Работихме в наличните условия и успяхме да се договорим за много.

  Украинският лидер Петро Порошенко добави, че в рамките на 19 дни трябва да бъдат освободени всички пленници, а изтеглянето на тежката артилерия ще започне два дни след прекратяване на огъня.   
   
  Лидерите  на Украйна, Русия, Германия и Франция са се ангажирали да зачитат суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Това се казва в съвместната декларация от срещата в Минск, разпространена от Кремъл.  Френският президент Франсоа Оланд заяви, че остава много работа за вършене по украинската криза, но споразумението в Минск е реален шанс за подобряване на ситуацията. В изявление на германския канцлер Ангела Меркел се казва, че документът "дава надежда" за Донбас.

Политологът Иво Инджов в интервюто заяви, че на този етап това е най- доброто и възможно споразумение. Според него ще замлъкнат оръжията, ще започнат да се изпълняват отделните точки. "Цялостно решаване на проблема в Украйна ще има по-натататък, като двете страни Украйна и Русия трябва да дадат повече от себе си", каза Инджов. В интервюто той посочва отстъпките, които са направили двете страни.  

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!