Призив към Франция да вземе мерки срещу расистките прояви


Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Нилс Муйжниекс призова  Франция да вземе мерки срещу зачестилите
престъпления, продиктувани от расизъм и омраза. В доклада си той настоява Париж да осигури по-добър прием на искащите  убежище, и по-специално на  сирийските бежанци. Комисарят акцентира  върху "чувството за несигурност" сред евреите във Франция. Емиграцията в Израел е нараснала тройно от 2012 до 2014 г. "Твърде обезпокоителен"  според еврокомисаря е и "растящият брой на антимюсюлманските действия и хомофобските прояви".

Комисарят по човешките права призовава френските власти не само да изпълнят своя ангажимент, приемайки през 2015 г.
сирийски бежанци, но и "да премахнат всички пречки" по пътя към получаването на убежище.  Сред конкретните предлагани мерки Нилс Муйжниекс посочва "спешната необходимост да се гарантира на ромите, заклеймявани  от някои с езика на омразата, достъп до медицински грижи, образование, жилища и работа".
  

Бившият френски министър и еврокомисар Мишел Барние е назначен за съветник на Европейската комисия по въпросите на
сигурността и отбраната. Той ще консултира председателя Юнкер и  върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика  Могерини. Съветникът ще бъде зает на непълен работен ден и няма да получава възнаграждение, уточняват от Брюксел. Барние беше еврокомисар в два състава на ЕК и  отговаряше последователно за регионалната политика и за вътрешния пазар и услугите. Комисията отбелязва, че той има принос за обособяването на службата за гражданска защита на ЕС, както и за съставянето на позицията по въпросите за отбранителната промишленост.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!