ЕК откри процедура за икономически дисбаланси и поиска засилено наблюдение на България


 Европейската комисия препоръча да се направи задълбочен преглед на стабилността на финансовата система в България от трета, независима институция. Брюксел обяви през седмицата процедура по икономически дисбаланси, която предвижда задълбочено наблюдение на страната.

Основна причина ЕК да постави България под мониторинг е банковата криза от миналата година, довела до срива на четвъртата по големина банка КТБ и до разклащане на третата по големина банка ПИБ, която бе стабилизирана с ликвина помощ от държавата. Според комисарите тази криза "предизвиква загриженост относно съществуването на банкови практики в частта от банковия сектор, която е собственост на местни лица, с потенциално значими последствия за финансовия сектор". Другите проблеми са корпоративната задлъжнялост и слабостите на трудовия пазар.
   Анализаторът от Индъстри уоч Лъчезар Богданов изяснява в интервю причините да се стигне да такава процедура, както и необфходимия отговор на България. Мнението му е, че ако страната не изпълни исканото от нея, може да се стигне до спиране на еврофондове. Богданов коментира и сезирането на надзора в ЕС от страна на пенсионните фондове заради изчисления на КФН, с искането европейският орган да провери методиката на българския регулатор за пресмятане на доходността.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!