Споразумението между ЕС и САЩ за трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции – очаквания и проблеми



Преговорите за сключване на споразумение между ЕС и САЩ в областта на търговията и инвестициите започнаха през юли 2013 година. Това би довело до създаването на най-голямата зона за свободна търговия в света. Европейският парламент следи внимателно хода на преговорите, тъй като в крайна сметка ще трябва да даде одобрението си, за да влезе договорът в сила. Около споразумението има високи очаквания, но и много проблеми и тревоги и затова Европарламентът настоява за прозрачност на процеса.

„Целите, които са поставени пред споразумението, са да повиши икономическия растеж и за двете страни по договора – Европейския съюз и САЩ. Изследванията показват, че ползите за Европейския съюз могат да бъдат до 119 милиарда евро годишно, а това са около 545 евро за всяко домакинство, а за САЩ тази сума е около 95 милиарда евро или 655 евро на домакинство“, коментира евродепутатът от ГЕРБ/Европейска народна партия Андрей Ковачев.

До лятото на тази година се очакват още два кръга преговори на работните групи по патньорското споразумение от двете страни на Атлантика. Единият път ще заседат в Брюксел, а след това във Вашингтон.

Споразумението няма да доведе до разпространение на ГМО продукти на територията на страни от Европейския съюз, защото това си остава приоритет на решения на Европейския съюз. В България има забрана за разпространение на такива продукти и това споразумение няма да доведе до наплив на ГМО храни и продукти от САЩ на европейския пазар. Според прогнозите на фондация „Бертелсман“, допълни Андрей Ковачев, потенциалните предимства за България от бъдещото търговско споразумение между Европейския съюз и САЩ е брутният вътрешен продукт на страната да нарасне с 0.23 процента.

Предаването на Радио Благоевград можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!