Европейската резолюция за равнопоставеност и първият феминистки маршрут в София


Необходими са повече усилия за равенството между половете и трябва да има промени в политиките, за да се постигне равенство между жените и мъжете. Това е основната препоръка в резолюцията, която преди два дена прие Европейския Парламент, с 441 гласа „за“, 205 „против“ и 52 "въздържал се". Резолюцията няма законодателен характер, но обобщава състоянието на равнопоставеността мъже-жени в ЕС и дава препоръки. Трябва  да се намали разликата в заплащането на мъжете и жените, да се премахне т. нар. „стъклен таван“ по отношение на кариерното развитие на жените, да се подпомогне икономическата независимост на жените и да се подобри балансът между професионалния и личния живот, включително по отношение на майчинството и отпуска по бащинство, както и да се защити правото и достъпът на жените до противозачатъчни средства и аборт. Всъщност всяка година Европейският парламент приема решение за оценка на напредъка в постигането на равенство между жените и мъжете. Тъкмо проблемът с неравенството между половете в едно неочаквано поле - това на историческия разказ, стана повод за първи път в България да се проведе тур сред исторически забележителности в столицата, свързани с борбата на българските жени за право на политическа изява, образование и труд.

Първата т.н. феминистка разходка в София  беше организирана от Българска асоциация на университетските жени, по международната програма „Матилда“(MATILDA - European Master Degree in Women’s and Gender History) и организацията Билитис.

Според Стана Илиев, която отговаря за равнопоставеността на половете в организация "Билитис" винаги когато се говори за феминизъм в България остава с усещането, че феминизмът е едва ли не мръсна дума. Това е и причината Билитис да се опита да промени нагласите с този необикновен маршрут по местата наситени с история в столицата София.

Гидове на разходката бяха студенти специалност „История на жените и пола“ ОТ СУ "Св.Климент Охридски".

Проф. Красимира Даскалова  от Българската Асоциация на Университетските Жени (член на International Federation of University Women) и на Европейската платформа на жените в науката, Брюксел (European Platform for Women in Science, EPWS) също смята, че "женскят прочит" на града е сериозно подценяван до днес.

Програма "Матилда" в Софийския университет е съорганизатор на събитието. Програмата "Матилда" е международна и включва Виенския университет, Университета в Лион, Нотингам и Централно-европейския университет в Будапеща. Програмата получава финансиране от Европейската комисия (https://matilda-european-master.univie.ac.at/general-information/).

Това, което се стремим да покажем, е че жените винаги са били част от историята, но официалният исторически разказ е посторен върху политическата, дипломатическата, религиозната и военната история.И затова лесно се пренебрегват активностите и историята на втория пол, по определението на Симон дьо Бовоар  - уточни проф.Даскалова.

Препоръките в резолюцията на ЕП са важни, защото в проблемите на жените много често се пресичат с много други проблеми, основани на класа, раса, възраст, религия и създават специфични и различно ситуирани прояви на феминизма, допълва тя.

С този тур искаме да направим видими женските места на колективната памет,и да разкажем историята на българското женско движение и българския феминизъм, казва проф. Даскалова.

Маршрутът обхвана различни етапи от борбите на българското женско дижение свързано с образование на жените. Турът тръгва от университета, защото дълго жените са били изключени от висшето образование, едва пред 1901 година те отвоюват правото да продължат с висше образование. А образованието на жените продължава да бъде един от основните показатели за равнопоставеността в глобален аспект.

Покрай парламентът гидовете в тази първа феминистка разходка се спират на политическите права на жените като отново става въпрос за дискриминация към женския пол до 1937г. когато жените получават права да участват в местните избори, а през 1938г. - да участват в парламентарните избори, но не всички жени, а само омъжените, разведените и вдовиците.

Това показва колко дълго време националната държава е имала различни политики по отношение на жените и мъжете и веажно тези неща да се знаят за преодоляване и на съвременните неравенства.

Маршрутът след това продължава по ул. Шашман където е днешното 7-мо училище- някогашната Девическа гимназия, където е създадено Дружеството на българките с висше образование. Следващата спирка е дворът на църквата Св.Седмочисленици, където са погребани Петко и Екатерина Каравелова - една от най-интересните активистки на българското женско движение, председателка на Софийското женско дружество и участничка в Международната лига за мир и свобода. Маршрутът после преминава покрай дома на поетесата Елисавета Багряна и покрай паметната плоча на писателката Яна Язова за да обърне внимание и на факта, че жените писателки и поетеси присъстват незаслужено много по-слабо и са почти невидими и в литературния канон и учебниците по литература.

Във всяка една сфера на живот са съществували тези социални неравенства, които на практика се основават върху различното третиране на двама пола, казва проф. Даскалова.

Историята е важна за нашето съвремие и затова се стремим да направим видими тези места на женската колективна памет - допълва проф. Даскалова.

Следващата феминистка разходка ще се състои на 22 март тази година.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!