Икономиката на Кипър се възстановява по-бързо от предвиденото


Кипър  няма нужда от всичките 10 милиарда евро, предвидени в спасителния план на страната, тъй като икономиката й се възстановява по-бързо от предвиденото. Това заяви министърът на финансите Харис Георгиадис.
Все още сме в рецесия, но всяко тримесечие се наблюдава подобрение, допълни той и прогнозира завръщането на много слаб растеж през 2015 година.
След като достигна до ръба на фалита преди година, на Кипър беше предложен спасителен план на стойност 10 милиарда евро. Досега страната е получила малко над 6 милиарда евро от тройката кредитори (Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд).
 
Вратите на ЕС остават отворени за Исландия. Това заяви говорител на Европейската комисия по повод съобщенията, че
властите в Рейкявик прекратяват процеса за присъединяване към ЕС. ЕК уточни, че официално кандидатурата на Исландия за ЕС не е оттеглена, както и че предприсъединителните преговори са замразени по желание на Рейкявик от две години.

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева води делегацията на Европейския съюз на Третата
световна конференция на ООН за намаляване на риска от бедствия. Глобалният форум започва утре в японския град Сендай.  Конференцията събира над 8000 делегати от целия свят, за да приемат мерки за намаляване на щетите от бествия през следващите 15 години. Кристалина Георгиева е един от тримата световни лидери, заедно с президента на Финландия  Таря Халонен и президента на Индонезия  Сусило Юдойоно удостоени от ООН  с титлата Глобален лидер на световната организация в борбата за намаляване на риска от бедствия.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!