Нов британски фонд за подпомагане на страните от Източна Европа


Британският премиер Дейвид Камерън  постави началото на проект за създаване на Фонд за добро управление от 20 млн. паунда, предназначен за страните от Източна Европа. Според източници от британското правителство механизмът е дългосрочна инвестиция за предотвратяване на следваща Украйна. Първоначално схемата ще бъде насочена към Грузия и Молдова,
както и към Сърбия и Босна и Херцеговина и продължаване на помощта за Украйна, уточни агенцията.

Инициативата се основава на принципа на фонда, основан от Маргарет Тачър след падането на Берлинската стена за подпомагане на Полша и други страни от бившия съветски блок в прехода към демокрация и пазарна икономика. Новият британски механизъм трябва да съдейства за укрепване на демократичните институции в Източна Европа. Според официални представители средствата ще се използват за предоставяне на техническо съдействие в широк спектър от дейности, включително борба с корупцията, реформа на полицейската и съдебна система, модернизиране на банковия сектор и данъчни реформи.
Въвеждане на общи мерки срещу тероризма в целия ЕС гарантира по-добра защита на личните свободи от самостоятелните действия на държавите, смята  Жил де Керхов - координатор на ЕС срещу тероризма .
Европейският парламент има  основателни тревоги за правото на личен живот, но ако не приемем европейско законодателство, страните-членки ще разработят свои норми и по този начин ще имаме система, която е по-малко ефективна и ще защитава правата в по-малка степен, тъй като нивото на защита срещу радикалните прояви ще е различно в една държава  спрямо другите.
Според Керхов  в групировката „Ислямска държава“ са добре запознати с възможностите на медиите и знаят как да печелят подкрепа, затова Европа трябва да създаде противопоставящи се послания.
Той смята, че завръщащите се в родината си бойци са вероятно най-голямото предизвикателство.

Трябва да оценяваме опасността от всеки един  и да реагираме спрямо него по най-добрия начин. Би било грешка просто да изпратим повечето от тях в затвора, тъй като той е основен инкубатор на радикализация - това е мнението на европейския координатор срещу тероризма Жил де Керхов.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!