Икономическото доверие в еврозоната продължава да се засилва



Икономическото доверие в еврозоната е продължило да се засилва през март, след като нарасна през януари и февруари, съобщи Европейската комисия. Индексът на доверие е достигнал 103,9 пункта миналия месец, което е с 1,6 пункта над равнището от февруари. Това увеличение се дължи главно на оптимизма на потребителите за нивото на безработицата в бъдещ план, но и за бъдещата икономическа ситуация като цяло. Най-много се е увеличил оптимизмът в Италия, следвана от Германия  и Испания.

Средните разходи за час труд в ЕС през 2014 година достигат 24,6 евро, а в еврозоната -  29,2 евро, като се наблюдава значителна разлика между отделните страни членки на Общността, отбелязва европейската статистическа служба Евростат. Най-ниски разходи за труд на час са отчетени в България (3,8 евро), в Румъния (4,6 евро), в Литва (6,5 евро) и в Латвия (6,6 евро). Показателят е най-висок в Дания, Белгия, Швеция и Люксембург, където час труд се заплаща между 35 и 40 евро.

Гръцките представители възобновиха разговорите с кредиторите на страната, които се изостриха в началото на годината след идването на власт на премиера Алексис Ципрас. Ако не се стигне до споразумение през следващите дни, финансово затруднената Гърция може да фалира и да бъде изгонена от еврозоната, предупреждават анализатори. Трите дни преговори в края на миналата седмица не доведоха до резултат. Очаква се реформите да включват 18 мерки, целящи да доведат до нарастване на държавните приходи с 3 милиарда евро, като основният компонент е борбата с укриването на данъци.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!