ЕК изрази притеснението си от намаляването на ДДС в Румъния


Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за еврото Валдис Домбровскис заяви  в Букурещ, че Европейската комисия е обезпокоена от намерението на румънското правителство да намали съществено ДДС.

Представих пред премиера Виктор Понта редица опасения, свързани с намерението на правителството да промени Данъчния кодекс и да намали съществено данъка върху добавената стойност. Според комисията тази мярка ще има сериозен негативен фискален ефект, посочи Домбровскис.

Румънският премиер Виктор Понта обяви, че ДДС върху всички земеделски и хранителни продукти, в това число безалкохолните напитки и услугите в общественото хранене в Румъния, ще бъде намален от 24 на 9% от 1 юни тази година. Правителството също така има намерение да намали общата ставка на ДДС от 24 на 20% от януари 2016 г. По думите на премиера увеличението на ДДС от 19 на 24 процента през 2010 г., когато страната беше тежко засегната от икономическата криза, е било "една от най-големите грешки, които румънската държава е допуснала".

Икономистът Кольо Парамов обяснява, че споделя притесненията на ЕК и нарича "риск" решението да правителството на Понта. Според него толкова рязко сваляне на ДДС не можеда бъде издържано от бюджета. Кольо Парамов прогнозира твърде труден диалог Брюксел - Гърция.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!