Европейският парламент в търсене на по-ефективни мерки за борба с миграционния натиск и сигурността


Имиграцията и сигурността са сред акцентите на редовната месечна сесия на Европейския парламент, която се провежда в Страсбург. Евродепутатите дебатират по проблема с миграционния натиск и необходимостта да се предотвратят нови трагедии в Средиземно море. Евродепутатът от ПЕС Илияна Йотова каза, че е разочарована от извънредното заседание на Европейския съвет миналата седмица, което трябваше да набележи конкретни мерки. По думите на Йотова единствената новина от тази среща е това, че 3 пъти ще бъде завишена сумата, която се дава за операция “Тритон”. Тя поясни, че това е военно-морска операция, която ще има само спасителни функции, а не толкова контролни.

ЕК предложи пилотен проект, въвеждащ схема с квоти за преразпределение на бежанците, заяви Илияна Йотова, която е и зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП. Миналата седмица Европол и ЕК представиха новия оперативен съвместен екип МАРЕ. „Пилотният проект е свързан преди всичко с борбата с каналджийството и е първият сериозен проект на Европол за разбиване на мрежите на трафикантите на бежанци, защото това става един много доходен бизнес. Ние в България също си имаме доста сериозни проблеми, защото от двете страни на българо-турската граница каналджийството е добре развито“, заяви още Илияна Йотова.

Евродепутатът изрази задоволството си от това, че на последната среща на Върха за първи път българският мин.-председател Бойко Борисов категорично е заговорил за проблемите и на България по отношение на проблема с имиграцията и сигурността - „дано българските власти да се опитат да излязат от руслото на т. нар. „yes политика“, да се съгласяват с всичко това, което се предлага без да се зачитат достатъчно нашите интереси и всеки път да се напомня, че освен Средиземноморието има и други рискови външни граници на ЕС, каквато е границата между България и Турция.

Евранет плюс на Радио Благоевград можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!