ЕП ще обсъди въвеждането на предупредителни етикети върху бутилките с алкохол

Въвеждането на предупредителни етикети върху бутилките с алкохол в Европейския съюз ще обсъди Европарламентът на пленарната си сесия Страсбург. Ако предложението бъде прието, бутилките с алкохол, ще се продават с предупредителни послания, подобни на тези на кутиите с цигари. Мярката цели да се намалят злоупотребите със спиртни напитки.


Очаква се Европейската комисия да бъде призована да започне незабавно работа по новата стратегия на Европейския Съюз за алкохола до 2022-а година, за да помогне на правителствата в борбата с вредите от спиртните напитки. Отчита се, че злоупотребата с алкохол причинява 3 милиона и 300 хиляди случая на преждевременна смърт в световен мащаб всяка година.

В интервю за "Хоризонт" психологът Милчо Минчев сподели, че резултатите от мярката вероятно ще може да бъдат сравнени с резултатите от намаляване на тютюнопушенето след въвеждане на надписите върху кутиите. Според него е много важно какви точно ще бъдат текстовете, защото младите хора имат склонност да проверяват.

Ралица Скорчева заяви, че ако предложението бъде прието, това ще оскъпи с около 1% бутилките, но припомни, че умерената консумация на алкохол е част от здравословния начин на живот. Ралица Скорчева обяви, че производителите също водят кампании срещу алкохолизма.

Още европейски новини на:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!