Европейски НПО с отворено писмо до Жан-Клод Юнкер настояват за нова Стратегия за правата на детето в Европа

Европейската мрежа за децата "Eurochild" и още 12 неправителствени организации изпратиха отворено писмо до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер с искане Европейската комисия да очертае ясна рамка за действия от страна на ЕС относно правата на детето в Европа и чужбина. Организацията иска да бъде приета нова Стратегия за правата на детето, след като първата е изтекла през 2014-а година. Договорът от Лисабон и Хартата на основните права отстояват задълженията на ЕС да популяризира, защитава и реализира правата на детето във всички актуални политики и действия на ЕС. 


Въпреки това, за да могат тези ангажименти и задължения да бъдат пренесени в една реалност където най-добрите интереси на детето са в центъра на политиката, законодателството, финансирането и популяризирането на човешките права в ЕС, се изисква силно лидерство и силни инструменти от страна на ЕС, които да водят европейските действия, се казва в обръщението на 13-те организации към ЕК.  Сред огранизациите е и Европейската мрежа за децата "Eurochild", член на която пък е Националната мрежа за децата в България.

Дани Колева  от Националната мрежа за децата в България има над 10-годишен опит от работа на терен в областта на деинституционализацията и развитието на превантивни и алтернативни услуги за деца и семейства и значителен практически и управленски опит в областта на детските права. Тя е  и  член на Българската асоциация за управление на проекти, Международната асоциация по приемна грижа и групата за определяне на политиките на Юрочайлд (EUROCHILD), европейска мрежа за правата и благосъстоянието на детето. Чуйте в звуковия файл интервюто на Ирина Недева с Дани Колева.

Още европейски новини на:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!