"Грийнпийс" реагира срещу новите разрешителни на ЕК за генно модифицирани организми

Решение на Европейската комисия относно нови оторизации на ГМО предизвика остра реакция от глобалната екологична организация „Грийнпийс“.


В края на април Европейската комисия прие 10 нови разрешения за генетично модифицирани организми (ГМО) за употреба в храни/фуражи, поднови 7 вече съществуващи разрешения, както и на разрешителното за внос на 2 готови ГМО цветя. Тези ГМО са преминали на пълна процедура за разрешение, включително благоприятна научна оценка от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA). Решенията за разрешение, не покриват отглеждане и култивиране.

Оторизацията съпровожда и законодателно предложение за изменение на Регламент 1829/2003 относно храните и фуражите (IP / 15 / 4777, MEMO / 15/4778 и MEMO / 15/4779). Новите разрешителни ще бъдат добавени към съществуващия списък от 58 ГМО, разрешени в ЕС за употреба като храна и фураж (царевица, памук, соя, рапица, захарно цвекло). Разрешенията са валидни за 10 години, и както и всички продукти, произведени от тези ГМО ще бъдат обект на правилата за етикетиране и проследяване на ЕС.

Списъкът на разрешените генетично модифицирани растения и точния обхват на разрешението им е на разположение в регистъра на ЕС на ГМ храни и фуражи, които могат да бъдат намерени тук: http://ec.europa.eu/food/dyna/gm_register/index_en.cfm

Измеренията на това решение на Европейската комисия за България, която по силата на българските закони е страна, чиста от ГМО, може да чуете в материала на Ирина Недева и разговора с  представителката на „Грийнпийс“ за България - Деница Петрова.


Още европейски новини на:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!