Жан-Клод Юнкер се обяви за постигането на "честно споразумение" с Обединеното кралство в рамките на ЕС

Седмица преди ключовите избори във Великобритания,  председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се обяви за постигането на  "честно споразумение" с Обединеното кралство в рамките на Европейския съюз и не изключи  възможност за някои незначителни промени в договорите на Европейския съюз. Той заяви, че не иска Великобритания да излезе от Съюза,  но беше категоричен,  че не приема страната да налага европейски дневен ред, който няма да бъде споделен от другите страни-членки. Мисля, че имаме нужда от честно споразумение с Великобритания, като е нейно право да изложи своите предложения, искания и идеи. Право на страната е да предприеме инициативи и след това ние ще ги проучим по много учтив, приятелски и обективен начин, каза Юнкер пред репортери по време на полет на връщане от срещата на върха на ЕС в Украйна в края на април.


Без да изключва някои незначителни промени в договорите на Евросъюза, той предупреди, че е твърде рано да се реши какви промени ще се наложат.  Последните социологочески сондажи показват, че консерваторите и лейбъристите са с изравнена подкрепа и че нито една партия няма да получи мнозинство в 650-местния парламент на Великобритания.  Консерваторите на настоящия премиер Дейвид Камерън и  опозиционната Лейбъристка партия на Ед Милибанд  имат по 33% подкрепа от избирателите. 

Според анализаторите, днешните избори са важни, заплашена е абсолютната власт на двете традиционни партии, което означава, че след тях двупартийна система сериозно ще се промени. Резултатите от тях са ключови и за това как ще се развиват отношенията между Европейския съюз и Великобритания, коментира Димитър Бечев,  старши анализатор в Лондонското училище по икономика и политически науки. 

Още европейски новини на:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!