ЕС обмисля още мерки срещу незаконната имиграция


Четирима европейски министри на отбраната обсъдиха как да засилят борбата срещу каналджиите на мигранти в Средиземно море и да помогнат за стабилизиране на Либия. ЕС обмисля да засича и унищожава плавателните съдове, използвани от каналджиите, но международното право не допуска навлизане в либийски териториални води, нито проверка на кораб с флаг без международен мандат. Очаквайки зелена светлина от ООН - на което може да се противопостави Русия, европейците може да предприемат мерки срещу кораби, които плават без флаг. Наблюдение от въздуха и с радари може да се прибави към подслушването на телефони и събирането на разузнавателни данни от корабите, които плават из Средиземно море и участват в европейската мисия "Тритон".

Европа е силно разделена по темата за генномоцифицираните организми за култивиране и за храни за животни и хора. Над 60 процента от европейците са убедени, че тези храни като цяло не са безопасни. Това недоверие съществува въпреки че ЕС има една от най-стриктните системи в света за оценка на риска, свързан с генномодицираните организми и храни за
животни и за хора, заяви директорът на генерална дирекция "Здравеопазване" Ладислав Мико. Настоящата система за разрешаване на ГМО няма да бъде променена, защото тя се основава на научни изводи. Променя се това, че страните членки имат възможността да решат, да не участват в използването на определен ГМО, одобрен от ЕС. В този случай страните членки ще трябва да оправдаят взетите от тях мерки и да покажат, че те съответстват на европейските закони, включващи принципите на единен вътрешен пазар и международните задължения на ЕС.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!