Необходима ли е промяна на регламента за багаж с автобусен превоз в Европа


Запалимо вещество със съмнения, че е самоделна бомба, беше открито в автобуса с 34 души, пътуващ по линията Прага-Варна, който беше евакуиран в събота следобед в Унгария. Това става ясно от съобщение на Министерството на външните работи. Според информацията автобусът е собственост на румънска фирма, но е с българска регистрация. Сред пътниците освен българи, повечето от Бургас и Варна, е имало руснаци, румънци, украинка и азиатец.

Според разкази на пътуващите багажът с взривното устройство бил на около 25-годишен мъж, чех или словак. Той имал билет от Прага за Братислава.
Автобусът тръгнал от Прага в 10 ч в събота. Два часа по-късно спрял за почивка в Бърно, където единият от пътниците, предполагаемият извършител, така и не се върнал. Тогава по списъка установили името му, а според жената, до която седял, мъжът бил в нетрезво състояние.

След като не намерили пътника, автобусът потеглил за Братислава, с непотърсения багаж. После пътниците се усъмняват заради подозрителна миризма.  

Тероризъм, лично отмъщение или война на конкуренти - отговор на този въпрос вече търсят разследващите органи. А ние ще погледнем на случилото се под друг ъгъл  - гарантирана ли е сигурността ни при автобусните превози и какви са правилата при превоз на багаж в Европа? Трябва ли да сме бдителни като потребители и да сигнализираме, ако до нас седи съмнителен пътник или пък за превозвания от него багаж?
Отговорите идват от  Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център за България, който съобщи, че до момента няма подадена жалба до центъра от пътниците на автобуса. Какво мислят пътуващите на столичната автогара за сигурността при превоз на багаж с автобус - провери Надежда Николова.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!