Програмите на Европейската космическа агенция разширяват научните перспективи в България

Подписването на Споразумение за кооперираща държава между българското правителство и Европейската космическа агенция отваря изключителни възможности за развитие на българската икономика, наука и бизнес, защото възвращаемостта на инвестициите в аерокосмическия сектор е в пъти по-висока, отколкото в други икономически отрасли. 

До този момент България е била единствената държава от ЕС, която не е имала възможност да се включи в този свободен „пазар” на научни и технологични продукти и услуги, чийто годишен оборот достига до 6 млрд. евро.

Според Камен Козарев – доктор по астрономия в Бостънския университет, тази предприсъединителна програма дава изключителна възможност на България да печели от разработването на космически технологии, като в разработките трябва да участват млади учени и студенти, като се използват университетските бази. Младият учен смята, че скоро България отново ще заеме своето място сред космическите страни.

Европейската космическа агенция (ЕКА), е основният конкурент на американската НАСА.

Миналата година ЕКА постигна невъзможното - спускаемият апарат на сондата „Розета" за първи път кацна върху комета.

25 години България беше сред малкото европейски държави, които не членуват в ЕКА. 

Членският ни внос ще бъде 1.2 млн. евро годишно. 

Срещу това студенти и учени ще работят по най-интересните и значими програми, а българските фирми за първи път ще имат правото да участват в проекти на стойност над 3 милиарда евро.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!