Носителка на Европейската литературна награда представи първата си книга в превод на български


Марица Бодрожич, една от най-награждаваните писателки на Германия, е в София, за да представи първата си книга в превод на български език - сборника разкази "Тито е мъртъв", издаден от издателство "Персей".

Марица Бодрожич е германска писателка от хърватски произход. Родена е през 1973 г. в Свиб, Хърватия, в бивша Югославия. Премества се в Германия с родителите си, когато е на 10 години.

Днес се е доказала като един от най-талантливите, изявени и награждавани автори от нейното поколение. „Тито е мъртъв“ е литературният й пробив, а с романа „Маса от черешово дърво“  (Kirschholz und alte Gefühle) тя печели Наградата на Европейския съюз за литература.

Наградата за литература на ЕС се присъжда от 2009 година. Целта на Европейската награда за литература е да се постави в центъра на вниманието разнообразието на съвременната художествена литература на Европа и така да насърчи разпространението на литература в рамките на Европа. Произведенията на избраните победители (едно от всяка страна, участваща в Наградата на ротационен принцип) имат шанса да достигнат до публика извън националните и езиковите им граници.

Наградата се финансира от културната програма на ЕС, днес вече тя се казва програма "Творческа Европа" на Европейския съюз. Това е програмата, която  насърчава трансграничната мобилност на работещите в сферата на културата и на художествените творби, както и междукултурния диалог.

Специален  консорциум, избран от Комисията за координиране на инициативата, Европейската федерация на книгоразпространителите (EBF), Съвета на европейските писателите (EWC) и Федерацията на европейските издатели (FEP) /European Booksellers Federation (EBF), the European Writers' Council (EWC) and the Federation of European Publishers (FEP) /са солидарно отговорни за създаването на националните журита и практическата организация на церемонията по награждаването.

Всяка година национални журита в страните -участнички номинират печелившите техните автори, като това дава възможност на всички страни и езикови области да бъдат представени за период от три години.  Да припомня, че миналата година наградата за България спечели Милен Русков с романа "Възвишение".

Романът, с който Марица Бодрожич печели Европейската литературна награда "Маса от черешово дърво" е определян като “поетична работа, която внимателно изследва паметта и забравянето". Това я вълнува и в разказите "Тито е мъртъв", като тя търси връзката между любовта и паметта.

През всеки език чувстваме света по различен начин - казва писателката Марица Бордожич, затова и в разговора включваме и преводачката Ваня Пенева. Как се превежда изящен немски, зад който стои ….хърватски, или сърбо-хърватски, несъществуващ вече език ?

Ваня Пенева(преводачка), Марица Бодрожич, Ирина Недева

Войните разделят не само тези, които се мразят, но и тези които се обичат - казва Марица Бордожич и припомня мълчанието, различните обръщения, сложната игра на изговорено и премълчано по времето на Тито и след него.

(откъс от разказа "Тито е мъртъв") ... Както обикновено, след училище се върнах вкъщи и разказах на дядо как са ни наредили да мълчим. Той ме изслуша, без да каже дума. След няколко дни обаче ми подхвърли уж небрежно:

- Виж, не казвай „Помози Бог“ на хората от Лончари, те предпочитат да ги поздравяват с „Добър ден, другарю“.

От този ден нататък полагах големи усилия да правя разлика между хората от различните части на селото и да ги поздравявам с правилните думи. Внушаващият страхопочитание Господ, милият Иисус и добрият другар се завъртяха в главата ми като вихрушка, докато се получи красив бриколаж. Към другаря Велико се обърнах с думите:

- Помози ден, господин другарю Иисус, как е прекрасната ви жена от крайбрежието?
 
За финал писателката Марица Бодрожич отговаря на въпрос, провокиран от нейния стил: дали има вече спомени от бъдещи войни, или вече е в Европейския "Вечен мир".

Целия разговор на Ирина Недева с Марица Бодрожич можете да чуете в звуковите файлове.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!