Тони Блеър ще оглави Европейския съвет за толерантност и помирение


Дни след като се оттегли от поста си на пратеник на международната общност за Близкия изток, бившият британски премиер Тони Блеърс съобщи, че ще оглави Европейския съвет за толерантност и помирение (ЕСТП) . Това е базирана в Брюксел организация, която се е посветила на проблемите на расизма, ксенофобията и антисемитизма в Европа. Съветът се застъпва за приемане на нови закони, даващи по-широки правомощия на съдилищата да преследват престъпления, свързани с езика на омразата и отричането на Холокоста. Блеър ще поеме поста  бившия полски президент Александър Квашневски.

Ситуацията с наркотиците в ЕС като цяло остава стабилна и дори се наблюдават някои положителни признаци що се отнася до употребата на традиционните видове дрога. В същото време обяче нарастването на силата и чистотата на наркотиците поражда загриженос. Всяка седмица в ЕС се откриват по два нови вида дрога, а техническите иновации, включително интернет, създават нови предизвикателства. Това се посочва обобщава Европейският център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите в годишния си доклад, който бе представен в Лисабон. 

Безработицата в Гърция, която е най-високата в Европа, е била 25,6 процента през март, като е отбелязала лек спад на годишна база и е останала непроменена спрямо предходния месец. Това съобщава АФП, като се позовава на гръцката статистическа служба.Безработицата, която рязко скочи от началото на кризата през 2009 г., достигна рекорд през септември 2013 г. - 28 процента, а от края на 2013 г. започна бавно да спада. От активно население от близо 4 милиона и 800 хиляди  души безработните са милион и 200 хиляди. Борбата срещу безработицата е едно от основните предизвикателства на новото правителство на радикалната левица СИРИЗА , което е на власт от края на януари. След шест години на дълбока рецесия и политика на много строги икономии, Гърция се върна към икономически растеж през 2014 г.. През четвъртото тримесечие на годината обаче отново бе регистриран спад на БВП. През първото тримесечие на 2015 г. бе потвърдено повторно навлизане в рецесия.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!